top of page

PROJECTES

2018-2019

Obrador eco-comunitari a l'institut Arnau Cadell
El grup grsc@ col·labora en un projecte   del programa Alimentem Collserola, fruit de la cooperació entre l'INS Arnau Cadell, l'Ajuntament, la Cooperativa Doble Via, El Taller Jeroni de Moragas i l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. El projecte té com a objectius:
​reactivar i enfortir l’economia local, revaloritzar els productes de proximitat i ecològics, Generar llocs de treball i projectes de vida digna i apropar el medi rural a les ciutats.
Col·laboradora principal: Mariona Espinet

​

2017-2019

ACELEC (Llenguatge I Contextos en Educació Científica)
​

El grup ACELEC incorpora les trajectòries dels grups LICEC (Llenguatge i contextos en educació científica) i TIREC (Tecnologia Informàtica i Recerca en Educació Científica)  en una sola trajectòria conjunta. Parteix d’un posicionament compartit sobre l’educació científica entesa com Activitat Científica Escolar (ACE)  i amb finalitats àmplies que inclouen dimensions pràctiques, conceptuals, de valors i d’acció transformadora.

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2018

L'Hort de la Facultat de Ciències de l'Educació
​

Projecte d'Innovació Docent de la Facultat de Ciències de l'Educació que pretén recuperar l'Hort de la Facultat, dinamitzar-lo i jncorporar-lo com a espai ecodidàctic als diversos graus d'Educació que s'imparteixen a la Facultat. 

​

Podeu llegir més informació al blog de L'Hort de la Facultat

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2014-2016

LICEC (Llenguatge I Contextos en Educació Científica)
​

El grup Gresc@ pertany al grup LICEC (Llenguatge I Contextos en Educació Científica), grup de recerca de consolidat de la Universitat Autònoma de Barcelona. El grup LICEC està finançat per l'AGAUR (Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca) de la Generalitat de Catalunya (referència 2014SGR1492).

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2011-2014

CoDeS (Collaboration of Schools and Communities for Sustainable Development)
​

CoDeS és una xarxa Comenius multilateral finançada pel programa europeu Lifelong Learning Program que pertany a la xarxa ENSI (Environment and School Initiatives. Es centra en la col·laboració escola-comunitat per al desenvolupament sostenible. Les activitats de la xarxa tenen com a objectiu proporcionar una perspectiva europea sobre els processos d'aprenentatge, models, valors i eines per a l'èxit de la col·laboració. Sobre la base d'àmplia experiència i trajectòria en Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) dels socis, la xarxa va a produir, publicar i difondre una gamma de productes útils per als actors de l'escola i la comunitat interessats en establir col·laboracions exitoses.

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2009-2011

Conveni de recerca amb l'Agenda 21 escolar de Sant Cugat del Vallès
​

Els projectes titulats "Avaluació, recerca  i millora del programa Agenda 21 Escolar de Sant Cugat del Vallès" i  "Desplegament de l’Agenda 21 escolar amb l’obertura al camp del canvi climàtic" van servir per a vehicular les activitats realitzades en el marc del Programa Agenda 21 Escolar de Sant Cugat del Vallès. Aquest programa es va dur a terme a través d'un conveni de recerca subscrit entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat.  

​

El grup també ha produït diversos documents com memòries i diagnosis del desplegament de les Agendes 21 escolars a Sant Cugat i a d'altres contextos.

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2007-2009

Conveni de recerca amb l'Agenda 21 escolar de Sant Cugat del Vallès
​

El projecte titulat  "Avaluació de l'educació ambiental de Sant Cugat davant els reptes del desenvolupament sostenible" va ser un conveni de recerca per a la col·laboració del grup Gresc@ en l'avaluació i diagnosi dels projecte d'Educació Ambiental de l'Ajuntament de Sant cugat del Vallès en el mar de l'Agenda 21 escolar d'aquest municipi. Aquest programa es va dur a terme a través d'un conveni subscrit entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Cugat.  

​

El grup també ha produït diverses documents com memòries i diagnosis del desplegament de les Agendes 21 escolars a Sant Cugat i a d'altres contextos.

Investigadora Principal: Mariona Espinet

2007-2010

SUPPORT (Partnership and Participation for a Sustainable Future)
​

Els objectius de SUPORT van ser promoure i millorar la qualitat de l'Educació per la sostenibilitat (EDS), desenvolupant coneixements sobre les limitacions per implementar la EDS a diversos nivells i avaluant com abordar aquests desafiaments a través de la creació de xarxes. Hi van participar 31 organitzacions, formades per autoritats educatives nacionals, instituts d'ensenyament de professors, institucions d'investigació educativa, institucions d'investigació científica i organitzacions no governamentals de 15 països associats europeus i set països membres. L'enfocament de SUPORT a l'ESD gira entorn a les idees d'associació i participació. Per donar suport a les escoles en la implementació de l'EDS, es va desenvolupar una eina en què les escoles es van animar a col·laborar i crear associacions a través d'una xarxa basada en un web. Un producte important en SUPPORT és l'eina CO2nect.

Investigadora Principal (Espanya): Mariona Espinet

2004-2007

CSCT Project: Competency based curriculum development for education for sustainable development in initial teacher training and in-service teacher training institutions (Comenius - C21)
​

L'objectiu del projecte CSCT van ser desenvolupar un marc per a establir un currículum competencial per a l'Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) per a la formació del professorat inicial i per a la formació permanent del professorat. Les activitats principals del projecte van incloure la redacció i l'anàlisi d'estudis de casos, l'organització de tallers transnacionals per a la crítica dels models curriculars i el pilotatge del marc desenvolupat en les institucions de formació dels socis. Els resultats d'aquest treball es recullen en dues publicacions: un marc competencial per a la formació del professorat d'EDS i una guia per al disseny de cursos de formació per a l'EDS.

Investigadora Principal (Espanya): Mariona Espinet

2005-2006

Projecte Xarxa
​

El projecte Xarxa és un projecte pilot de formació continuada, innovació didàctica i recerca educativa on s'interrelacionen les possibilitats creatives i comunicatives de les TIC amb una intencionalitat educativa vinculada al desenvolupament de les capacitat prosocials bàsiques pròpies d'una ciutadania participativa i unes estratègies didàctiques que afavoreixen la relació entre escola i comunitat a través de projectes d' aprenentatge i servei. L'Aprenentatge i Servei és un enfocament pedagògic que potencia la relació entre escola i comunitat, a partir de projectes on els alumnes aprecien de manera directa i pràctica com el seu esforç escolar pot ajudar a la comunitat, fet que reforça els vincles socials i el sentiment de pertinença dels alumnes al seu entorn local.

Investigadora Principal: Pilar Comes

2002-2005

School development  through environmental education (SEED-Comenius III Network)
​

L'objectiu del projecte van ser desenvolupar uns criteris de qualitat per a les eco-escoles, es a dir, les escoles implicades en la incorporació de principis i accions per a l'Educaciuó per al Desenvolupament Sostenible (ESD) en el seu projecte a nivell de centre. El projecte es va desenvolupar en dues fases. En una primera fase es van  identificar els criteris implícits i explícits inspirats en els valors d'Educació Ambiental que guien, recolzen o bé premien les eco-escoles Aquesta etapa també va consistir a identificar i documentar casos d'estudis innovadors en aquesta àrea. La informació recollida en aquesta fase es va reflectir en una publicació titulada: "Un estudi comparatiu sobre el procés de desenvolupament de l'escola ecològica". Partint d'aquesta anàlisi, en la segona fase del projecte es va elaborar el document "Criteris de qualitat per a escoles ESD", on es desenvolupa una sèrie de criteris per a l'ESD.

Investigadora Principal (Espanya): Mariona Espinet

Projecte ALTERIS
​
Pàgina web que permet el desenvolupament de l’assignatura d’educació de la ciutadania des d’una perspectiva innovadora i participativa.

Investigadora Principal: Pilar Comes

Porjecte RASTES​
​
En síntesi, Rastres expressa un esforc per demostrar que des de I'educació poden crear-se eines de gestió del coneixement que esdevinguin útils al conjunt de la societat. Així, la base de dades oberta sobre els toponims de cada municipi de la comarca del Valles Oriental que s'ofereix pot emprar-se per aprendre de manera significativa pels alumnes , pero sobretot pot representar una eina que faciliti el pont entre els estudiants i la seva comunitat, que els ajudi a implicar-se socialment en veure que el seu treball , a més de tenir un valor educatiu, té un valor social, serveix perque la historia dels llocs quotidians es recuperi, es contrasti, s'ampli'l' i la pugui coneixer tothom. El projecte Rastres es concreta de manera practica en un CDRom.

Investigadora Principal: Pilar Comes

Estem construint

el web, disculpeu les molèsties

...

​

bottom of page